Att våga drömma – från dröm till verklighet

”… era gamla män skall ha drömmar, era unga män skall se syner…” – Joel 2:28b

Joel 2:28-29 handlar om löften om att i framtiden skall Guds Ande utgjutas över alla människor. I gamla testamentet kom bara den helige Ande över tre kategorier av människor; Prästen, profeten och kungen. Men här talar Gud om ett annat upplägg i framtiden, alla människor skall inkluderas i framtiden. I början av vers 28 och i slutet av vers 29 handlar Guds löfte om att alla människor skall kunna ta del av Guds Ande. Mitt emellan dessa löften säger Guds ord att ”era Gamla män (och kvinnor) skall ha drömmar, era unga män (och yngre kvinnor) skall se syner”. Som människor är vi skapta för att kunna drömma och längta efter olika saker och ting. Tillsammans med den helige Ande skall drömmar, visioner och syner vara en stor och naturlig del av våra liv!

Martin Luther King var en fantastisk människorättskämpe som bar på en dröm om alla människors lika värde och att rasdiskrimineringen skulle upphöra.
”Jag har en dröm, att nationen en vacker dag skall resa sig och göra den verkliga innebörden av sin troslära till verklighet: ”Vi anser att dessa sanningar är självklara, att alla människor skapats som likar”. /…/ Jag har en dröm, att mina fyra små barns en dag skall leva i en nation där de inte blir dömda efter sin hudfärg, utan efter deras karaktärs innehåll”.
Josef fick som 17- åring ta emot drömmar om att han skulle bli en betydelsefull person i framtiden. (1 Mos 37:5-11.)
Gud vill ge dig drömmar, visioner och syner som en inriktning för vart du skall löpa ditt liv för honom. Några tips att tänka på;

Meddela drömmen – Tänk igenom hur och för vilka du skall meddela drömmen.
Missförstånd – Alla människor med en dröm har någon gång blivit missförstådda.
Motstånd – Du kommer möta motstånd. Var beredd att kämpa och strida för din dröm!
Missmod – Missmod vill försöka komma för att i sin förlängning göra dig handlingsförlamad angående din dröm.
Mata inte trollen – Var inte intresserad av vad andra människor säger som kan vara nedlåtande om din dröm. Byta vänner och umgängeskrets om det behövs.
Manifesteras – Din dröm kan ta tid men bara för att det tar tid innebär inte att drömmen uteblir. Till slut kommer även din dröm att manifesteras.

En annan person som drömde och såg det osynliga var Walt Disney. När Walt skulle bygga den extraordinära nöjesparken i Orlando var banklån inte det enklaste att få. Vid sin första bankkontakt sa banken efter tio minuter in i hans presentation; Du kan sluta där, denna bank finansierar inte drömmar. Walt besökte tio banker till och alla sa blankt nej. Walt Disney är ett föredöme för oss alla att inte ge upp. Historien förtäljer att att han fick 103 nej innan han fick ett napp angående finansieringen.
När Disney skulle inviga Magic kingdom 1971 var det en stor presskonferens dagen till ära. Walt Disney själv hade gått bort några år innan denna invigning och bolaget Walt Disney leddes numera av Walts bror Roy Disney. På presskonferensen frågar en journalist: ”Men känns det ändå inte lite tomt och bedrövligt. Den stackaren som drev allt det här finns ju tyvärr intebland oss längre. Så han fick ju aldrig se det”. Roy Disney svarade; ” Jag förstår varför du blivit journalist och inte visionär. Så här är det: Walt såg det hela tiden, och det är bara därför som du kommer se det”.

”… Skriv upp synen och rista in den på stentavlor, så att den lätt kan läsas. Ty ännu måste synen vänta på sin tid, med den skyndar mot sin fullbordan och ljuger inte om den dröjer. Vänta på den, ty den kommer helt visst, den skall inte utebli”. – Hab 2:2-3
Låt oss våga drömma Guds drömmar för våra liv!

/Daniel Karlsson

Du gillar kanske också...